Communities

Vanzelfsprekend valt of staat hergebruik binnen de overheid met het aantal gebruikers en instanties dat een oplossing deelt. Maar zonder dienstverlening op de betreffende applicatie staat de gebruiker uiteindelijk in de kou. Een brede basis aan dienstverleners zorgt ervoor dat doorontwikkeling, beheer en onderhoud ook in de toekomst verzorgd blijven.

Om vraag en aanbod in een ‘open’ samenwerking gestalte te geven, waarbij zoveel mogelijk partijen zich aangesproken en betrokken kunnen voelen is een community de aangewezen omgeving. Het is een vorm van laagdrempelige publiek-private-samenwerking (PPS) met hoge mate van flexibiliteit en transparantie, een in de praktijk bewezen toekomstvastheid en een maximale gebruikersinvloed.

Echter, communities hebben enige schaal nodig willen ze floreren. Aangezien de Nederlandse overheid relatief klein is om alle (potentiƫle) hergebruikprojecten van een eigen volwassen community te voorzien, zorgt de stichting Hergebruik Overheid voor een bundeling van kennis, fondsen, mensen en andere middelen.